Az életvédelmi szempont volt az egyik ok, amiért az EU kötelezővé tette a zárt égésterű kazánok használatát. A nyílt égéstér attól nyílt, hogy közvetlen kapcsolatban áll a lakótér levegőjével. Így meghibásodás esetén az égéstermék visszajuthat a szobába, és fennáll a szén-monoxid mérgezés kockázata. A zárt égéstérű kazán kiküszöböli ezt a veszélyt, hiszen a kéményen keresztül szerzi be az égéshez szükséges levegőt, és a ugyanígy távozik az égéstermék.

 

A KomfortZónánál fontosnak tartjuk, hogy megalapozottan tudj döntést hozni a fűtésrendszer korszerűsítésekor, ezért összefoglaltunk minden fontos tudnivalót a zárt égésterű kazánok kapcsán. Ha a KomfortZónával cserélsz kazánt, akkor a teendők nagy részét levesszük majd a válladról!

 

Zárt égésterű készülékek: kondenzációs és turbós kazánok

A zárt égésterű készülékekeken belül kétféle verziót különböztetünk meg, a turbós kazánokat és a kondenzációs berendezéseket. Mindkét esetben a kémény bélelésén túl egy speciális kéménykürtő kialakítására van szükség, hiszen egy belül két részre osztott kéményen keresztül jut be a levegő és természetesen a kéményen keresztül kerül eltávolításra az égéstermék is.

A két verzió közti különbség abból adódik, hogy a kettő közül a régebbi fajtánál, a turbós kazánnál a füst elvezetése egy beépített ventilátor segítségével van megoldva – innen ered a típus elnevezése. Használatban vannak még ilyen fajtájú kazánok, de új készülékek már nem szerelhetőek be ezekből. Az életvédelmi előírásnak ugyan ez is megfelelne, de a környezetvédelmi szempontból bevezetett szigorítás követelményeit már nem tudja teljesíteni.

A kondenzációs kazán a jelenleg beüzemelhető és engedélyeztethető egyetlen típust jelenti, ha lakossági megoldásokról beszélünk. A 813/2013/EU rendelet szerint a lakossági felhasználás során 2016. július 1-jétől már csak olyan kazánra adható ki működési engedély, amelynek a hatásfoka 86%-os. A kondenzációs kazánok ezt az EU-s követelményt teljesítik, így ezekkel a zárt készülékekkel az életvédelmi és a környezetvédelmi céloknak is megfelelhetünk.

A környezetünk megóvása szempontjából két fontos tényezőt kell hangsúlyozni. Az egyik, hogy a távozó füst hője is alacsonyabb, mint a hagyományos, régi megoldásoknál. A másik, hogy az égéstermékből nem a kémény falára csapódnak ki a savas vegyületek, hanem ez a kicsapódás, kondenzáció, még a kazánon belül megtörténik.

Ennek a kondenzációnak köszönhető, hogy ezek a típusú berendezések a füst hőjét is a fűtésre tudják fordítani, a legmagasabb hatásfokot elérve. A hagyományos kazánok, újonnan maximum 95 százalékos hatásfokig jutnak: csak a kondenzációs kazán működése során válik elérhetővé akár 110 százalékos hatásfok. A régi kazánokat egyelőre még használhatjuk, de csak a javításuk engedélyezett, újonnan már nem szereltethetőek be.

 

Milyen kondenzációs kazánt válasszunk?

Fontos, hogy a fűtési megoldás kiválasztásakor az egész épület fűtési rendszerét figyelembe kell venni. Alapvetően két funkciója lehet egy kazánnak: a fűtés és a melegvíz előállítása. Ha tudjuk, hogy ezek közül melyre lesz szükségünk, és egy mekkora házat és hány embert kell ellátni, akkor már közelebb járunk a megfejtéshez.

Ha nem csak fűtésre van szükségünk, akkor a kombi kazánok között kell keresgélni. Ha általában egyszerre csak egy helyen használunk meleg vizet, akkor megfelelnek az átfolyós kazánok, amelyek a meleg vizes csap megnyitásával egy időben kezdik el a víz fűtését. Ha egyszerre több fürdőszobát is igénybe veszünk, akkor érdemes egy melegvíz-tárolóval ellátott kombi kazánt keresni. A tároló segítségével az egyidejű, nagyobb szükségletet is fedezni fogja.

Gondoljuk át, hogy milyen méretű kazánt és hol tudunk elhelyezni. Ez alapján elválik, hogy szempont-e a halk működés, vagy a kompakt méret.

Ugyanígy mérlegelendő, hogy milyen extra funkciókra lehet szükségünk: a programozható vezérlővel helyiségenként és napszakonként szabályozhatjuk a hőmérsekletet, egy külső hőmérséklet érzékelő pedig energia- így költséghatékonyabbá teheti a kondenzációs kazán működését.

Milyen márkát érdemes választani? Általában elmondható, hogy megéri a közép kategóriás készülékekhez ragaszkodni: megfelelő minőség, széles szervizhálózat, jó alkatrész-ellátottság jellemzi ezeket. A felső kategóriás darabok javíttatása az alkatrészek beszerzése miatt körülményes lehet, az alsó kategóriás berendezéseké pedig túl gyakori…

 

Kéménycsere – akár a kazán árának többszöröse is lehet!

A kondenzációs kazán beszereltetésének első lépése a megfelelő kéményrendszer kialakítása és a kondenzátum elvezetésének megoldása. A kéménycsere komoly átalakításokat igényelhet, főleg, hogy ma már kötelező a kémények béleltetése is. Ha ez még nem volt elvégezve, akkor az engedélyeztetéshez ezt is meg kell oldani. Ha már bélelt a kémény, akkor viszont fontos tudnod, hogy általában a kondenzációs kazánokhoz használt kéményeknek az átmérője kisebb, így behúzhatóak a már meglévő kéménykürtőbe.

Ennek költségét 10 méterig magában foglalja a KomfortZóna fűtéskorszerűsítési csomagja!

A kémény kialakításának díja erősen függ a helyszíni adottságoktól, mivel a beruházás jelentős részét az anyagköltség teszi ki. Ha speciális idomok elkészítését igényli a kémény, akkor magasabb kiadásokra számíthatunk. A kondenzációs kazánok kéménye lehet osztott vagy koncentrikus elrendezésben tagolt is – ennek kiválasztásában érdemes szakember véleményét kikérni.

A savas kondenzátumot elvezetettni és semlegesíteni szükséges. A kondenzációs technolgóiának köszönhetően a savas lecsapódás a kazánon belül játszódik le, és nem a kémény falán rakódnak le ezek a szennyeződések, ahogy a régi, hagyományos kazánoknál történik. Fontos a kondenzvíz elvezetéséről a beszereléskor gondoskodni, hiszen egyébként a csepegő kondenzátum akár a falat is áztathatja.

A zárt égésterű kazán engedélyeztetése

Egy új kazán beszereltetése – érthető módon – komoly engedélyeztetési folyamathoz van kötve. Az éppen aktuális, érvényben lévő előírásoknak megfelelően kell beszereztetni ezeket az engedélyeket. Amire szinte biztos, hogy szükség lesz egy kondenzációs kazán engedélyeztetésekor:

  1. Gázterv

Ezt mérnök készíti el a kivitelező és a kéményseprő közreműködésével, hivatalos felülvizsgálat és engedélyeztetés esetén érvényes.

  1. Kéményseprői szakvélemény

Ez az illetékes kéményseprő-ipari közszolgáltató által kiállított szakvélemény az égéstermék-elvezető rendszerről.

  1. Gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálat (MEO)

A szerelést követő műszaki-biztonsági vizsgálat lényege, hogy csak olyan rendszer beüzemelése legyen lehetséges, amely biztos, hogy nem veszélyes. Az elvégzéséhez szükséges dokumentumok az engedélyezett gázterv, a kéményseprői szakvélemény és a szerelő által kiállított nyilatkozatok.

  1. Beüzemelési engedély

Az egyszerűsített gázkészülék-csere lehetősége csak szigorú, kötött feltételek mellett lehetséges, erről mindenképpen szakemberrel kell egyeztetni. A legfőbb szempontok ennél, hogy az új készülék legfeljebb 36 kW-os lehet, a hőterhelése nem lehet magasabb, mint az előző berendezésé, a beszereléshez nem szükséges a fogyasztói gázvezeték cseréje vagy átalakítása, az új készülék besorolása teljesen megegyezik a régi berendezésével, illetve a kéményseprő-ipari közszolgáltató által minősített kéményrendszer van.

Körülményesnek tűnhet a teljes procedúra, de elsősorban a biztonságunk függ tőle, másodsorban a gyártói garancia – mindenképpen ragaszkodni kell hozzá.

Teljes szolgáltatás: a tervezéstől a részletfizetésen keresztül a beépítésig

Már a kazántípus kinézésekor is számíthatsz a segítségünkre, de végigkísérünk a pénzügyi konstrukció kiválasztása és teljes megvalósítás során is. Felmérjük az otthonodat, meghallgatjuk a személyes igényeidet és preferenciáidat és ezek alapján közösen kiválasztjuk a számodra legmegfelelőbb zárt égésterű, kondenzációs kazánt.

Első olvasásra is világos, hogy nagyon sok elintéznivaló, költség és átalakítás áll a zárt égésterű kazánra váltás mögött: a szolgáltatásunk épp ezért terjed ki ezekre is! A KomfortZónánál az a megfogalmazott célunk, hogy amennyire csak lehet egyszerűvé, könnyen átláthatóvá tegyük a kazán beszerzését, és a lehető legkevesebb teendővel elérhesd a célodat. Mindezek mellett pedig fontos szem előtt tartani, hogy a korszerűsítés végén pedig ott fogja várni a családot a biztonságos, korszerű, meleg lakás évtizedekig.

Kazáncsere pályázat

KAZÁNCSERE CSOMAGOK

Klíma szereléssel együtt – egyszerűen és tisztán

Klíma szereléssel együtt – egyszerűen és tisztán

A sokadik álmatlanul és hőségben töltött éjszaka után, könnyen úgy érezhetjük, hogy a kirakatban elsőként meglátott klíma pont tökéletes lesz - de ne engedjünk a kísértésnek! Nem érdemes megspórolni a döntés meghozatalára szánt időt, hiszen a most választott...

Kazáncsere pályázat – az Otthon Melege Program

Kazáncsere pályázat – az Otthon Melege Program

Ideális esetben mindenki a legbiztonságosabb, legmagasabb hatásfokú, legkényelmesebb és legkörnyezetkímélőbb fűtési megoldást használná otthona fűtésére és a melegvíz-ellátás biztosítására. Persze mindannyian tudjuk, hogy az életszerű helyzet sajnos nem ez. Nagyon sok...

Gree klíma – minden tudnivaló egy vezető márkáról

Gree klíma – minden tudnivaló egy vezető márkáról

A világ egyik legnagyobb légkondicionáló gyáraként számon tartott Gree klíma neve fogalom a szakmában. A kínai gyárban több klímaberendezést is gyártanak, de a Gree nevet csak azok használhatják, amelyek teljesen megfelelnek a 14 pontos minőségi szabványnak. A...

Milyen klímát válasszak?

Milyen klímát válasszak?

Hamarosan itt a nyár, beköszöntenek a nagyon forró nappalok és meleg nyári éjszakák. Ilyenkor egy jó klíma sokkal komfortosabbá teheti lakásunkat. Akinek van klímája, tudja mennyit számít, hogy nyugodtan lehet aludni nyáron, vagy éjszaka háromszor kell zuhanyozni,...

Beruházás energiamegtakarításból!

Beruházás energiamegtakarításból!

Drága az energia, pazarlóak a lakások, elavultak a készülékek - ezt mindenki tudja, mint ahogy azt is, hogy ezen változtatni kisebb vagyonba is kerülhet. De nem csak a pénztárcánk bánhatja, ha minden így marad. Ha nem hatékony a fűtés, akkor akár egészségügyi...