Kollegánk egy heti intenzív tesztelés után megosztotta velünk tapasztalatait. Következzen hát a beszámolója.

“Sziasztok!
Kétgyerekes apukaként megragadta a figyelmemet a nyeremények között felsorolt CO2 mérő és képességei. Mivel kevesebbe került, mint a piacon kapható CO2 mérők, ezért vettem egyet, és elhelyeztem a gyerekek szobájában. Utánanéztem a ppm-ben mért CO2 értékeknek, és azt tudtam meg, hogy a 2000 feletti ppm érték már fáradtságot, figyelemzavart, levertséget okoz. A szabad levegőn 405 körül van a CO2 szint, egy zárt szobában a kilélegzett levegőben hamar ennél magasabb ppm értéket lehet mérni.

Két kisfiam van, 4 és 2,5 évesek. Óvodában és bölcsödében vannak napközben. A lakás egy X. emeleti panel lakás Óbudán, nyugatra néző ablakokkal. A mérést múlt hét hétfőn kezdtem délután 2-kor, és vasárnap 23 órakor fejeztem be.

A készülék négy adatot mér:
– hőmérséklet
– páratartalom
– CO2 szint
– zaj

Az adatokat egy diagramon ábrázoltam, külön a CO2 szintet és egyben a hőmérsékletet és páratartalmat. A zajszinttel nem foglalkoztam. A hőmérséklet szinte alig változott, a szellőztetések során néha egy-két fokkal csökkent, és ha besütött a nap, 24 fok fölé is felment, de jellemzően 23,5 °C körül mozgott. A páratartalom 40% és 60% között mozgott, amikor nem volt a szobában egy gyerek sem, akkor csökkent kicsit. Szombaton és vasárnap a folyamatos szellőztetés miatt viszont 30% alá is leesett.

Ennél érdekesebb volt a CO2 szint. A lefekvés előtti meseolvasás során már 1400 feletti CO2 szintet mértem, ami az éjszaka folyamán nem ritkán 3000 fölé kúszott. Ez csak a reggeli szellőztetés után csökkent le, és legalább másfél órányi szellőztetés kellett a 420-as érték eléréséhez. A diagramon nagyon jól látszik, mikor volt a reggeli szellőztetés, és a délutáni alvás is látható hétfőn és kedden, amikor a nagyobbik gyermek otthon volt betegség miatt.

Az óránkénti adatok alapján készítettem egy heti átlagot is, amin jól láthatóak a szellőztetések és mesék időpontjai is.”

Megdöbbentő, mennyi széndioxid gyűlik össze a szobában szellőztetés nélkül estéként, és hogy mennyire nagy hatással van az egészségünkre, teljesítményünkre. Hamarosan további hírekkel szolgálunk a széndioxid témájában, maradjatok vonalban!