Konvektorcsere - minden tudnivaló a pályázatról

Sajnos az országban még mindig gyakoriak az elavult készülékek, ezzel szemben pedig egyre magasabbak az előírt normák. Az elavult konvektorok cseréje lassan halaszthatatlanná válik, de a fejlesztés egyre nagyobb költséget jelent a háztartások számára. Ezért hozta létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a támogatási alapot, felismerve, hogy a lakosságnak nagy szüksége van az Otthon Melege Programra. Ebben a támogatási rendszerben vissza nem térítendő támogatást nyújtanak lakossági felhasználóknak, hogy elérhetővé váljon a berendezések korszerűsítése.

A több éve tartó programnak köszönhetően a háztartások energiafelhasználása érdemben, évről-évre csökken, a program pedig egyre több területet ölel fel. A kazánok és konvektorok mellett háztartási nagygépekre is igénybe vehető – eddig több mint 130 ezer háztartás részesült támogatásban. Nézzük meg, hogy az Otthon Melege Programon belül mit kell tudni a konvektorcsere alprogramról!

 

Az Otthon Melege Program konvektorcsere alprogramja

Jelenleg még 3,3 millió konvektor üzemel országszerte. Ezek többsége korszerűtlen technológiát használ, így ezek a készülékek jelentős részt vállalnak a károsanyag kibocsátásban. Környezetvédelmi szempontból nagyon fontos, hogy minél több készüléket cseréljenek olyan modern változatra, amely kevesebb káros anyagot bocsát ki. Ezen felül pedig az új készülékek magasabb hatásfokkal működnek, így a fűtéshez eleve kevesebb energiát használnak fel, tehát takarékosabbak és a működésük jóval biztonságosabb is.

Könnyen belátható, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával javulhat az otthonok energiahatékonysága és egyben a biztonsága is. A tervek szerint akár 12 500 gázkonvektor cseréjére is elég lehet a 2017-ben erre elkülönített 1,5 milliárd forintos keret. Ezt a keretösszeget régiónként tovább bontják, hogy az ország egész területén egyformán elérhetővé váljon a támogatás. A számok tekintetében láthatjuk, hogy még bőven van hova fejlődni: nagyon sok készülék vár cserére. De ez a támogatási rendszer hathatós segítséget nyújt a munkához!

A pályázható összeg 150 ezer forint egy konvektor lecserelésére, több készülék esetén pedig összesen  500 ezer forint.  A támogatás maximum 80%-os finanszírozást biztosít, tehát a felette lévő 20 %-ot az adott háztartásnak kell előteremtenie. A pályázatban az időbeli kötöttség mindössze annyi, hogy egy éven belül el kell végezni a fejlesztést. Az Otthon Melege Program konvektorcsere alprogramja csak most indul, de vélhetően ezt is sokan igénybe fogják venni, mint ahogy a kazánok és a háztartási nagygépek cseréjére vonatkozó alprogramokat.

 

Mit kell tudni a pályázat beadásához?

A pályázatot szeptember 21-én 8 órától lehet benyújtani a Otthon Melege Program hivatalos oldalán, egy ügyfélkapus regisztrációt követően.

Ha szeretnél pályázatot beadni, akkor érdemes sietned! Sajnos nem lehet megjósolni, hogy meddig tart ki a támogatásra szánt keret. Volt olyan eset, hogy órák alatt elfogyott a pályázható összeg, de a kazáncsere program már 3 hónapja tart és még mindig elérhető.

A pályázat menetéről összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. Egy ügyfélkapus regisztrációt követően egy hosszabb adatlapot kell kitölteni, majd 5 napon belül fel kell tölteni a szükséges dokumentumokat.

A pályázathoz szükséges dokumentumok a következők:

  • 60 napnál nem régebbi tulajdoni lap
  • meghatalmazás, ha más személyt bízol meg a pályázat benyújtásával
  • a további tulajdonosok hozzájáruló nyilatkozata a pályázathoz (a haszonélvezeti vagy használati joggal rendelkezőknek is nyilatkoznia szükséges!)
  • bankszámlaszámot igazoló dokumentum, pl. a bankszámlakivonatod
  • adóigazolvány másolata
  • a leendő kivitelezővel aláírt, feltételes szerződés

A konvektorcsere pályázatról minden további hasznos infó megtalálható az oldalunkon, a jelentkezéshez szükséges letölthető minták pedig a pályázat oldalán elérhetőek.

Így már felkészülten pályázhatsz a gázkonvektorok kapcsán is az Otthon Melege Programra!

 

Beszéljünk a konvektorcsere költségeiről!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem véletlenül folytatja évről évre az Otthon Melege Programot. Egy darab konvektor cseréje nagyságrendileg 220-320 ezer forintba kerül, és akkor még nem számoltunk a kiegészítő átalakításokkal, amennyiben kéményes berendezésről van szó és nem parapetes konvektorunk van. Egy fűtéskorszerűsítés nagy összeget igényel és a legtöbb háztartásnak sajnos nincsenek meg ehhez a tartalékai.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy egyre szigorúbb előírásoknak kell megfelelni, amik emelik a konvektorcsere költségeit. Persze az EU-s előírások érhetőek: környezetvédelmi és életvédelmi okai vannak annak, hogy egyre modernebb készülékek használatát engedélyezik csak. A következő fázis, hogy 2018 január elseje után életbe lép a nitrogénoxid-kibocsátásra vonatkozó 130 mg/kWh előírás, amely jelenleg még a gyártókat is kihívás elé állítja. Egyelőre alig találni olyan konvektort a piacon, ami teljesen megfelel ezen elvárásoknak.

Az Otthon Melege Program ezen az anyagi terheken enyhít, vissza nem térítendő támogatást nyújtva, ami a korszerűsítés költségeinek 80 %-át is lefedheti. A KomfortZóna pedig a költségek ismeretében egy olyan szolgáltatási csomagot dolgozott ki, amely sokak számára elérhető, kényelmesen és megbízhatóan kivitelezhető és a konvenktor is megfelel az előírásoknak.

 

A modern, korszerű gázkonvektorok előnyei

A legújabb gázkonvektorok főbb jellemzői ma már az energiahatékonyság, a biztonság, a megbízhatóság, a komfort és nem utolsó sorban a költséghatékonyság. De ne csak általánosan nézzük át! Összegyűjtöttük a konkrét, meggyőző tényeket, amik a korszerűbb készülékek és a konvektorcsere mellett szólnak.

És hogy mik ezzel a kézzel fogható érvek a konvektorcsere mellett?

Az új konvektorokban beépített konvekciós ventilátor van, ami segíti a helyiség egyenletes felmelegítését.

Alumínium égéstérrel és nagy hőcserélővel rendelkeznek. Ezek segítségével nyerhető ki a legtöbb hő a kifelé áramló füstgázból – ez is javítja a hatékonyságot. Ennek köszönhető, hogy  90% fölött van a készülék hatásfoka.

Ezek a konvektorok már zárt égéstérűek, tehát az égéshez szükséges oxigént a lakáson kívülről szívják be és oda is távozik az égéstermék.

A következő érv a mikroprocesszor-vezérelt elektronika, ami optimalizálja a működést és garantálja a biztonságos üzemeltetést.

A modern készülékek már ionizációs lángőrzést használnak, tehát nincs állandó őrláng, így nincsen készenléti fogyasztás sem.

Mindannyian tudjuk, hogy a valódi hőfok és a hőérzet sokszor nagyon eltérhet. Ezen segítenek a beépített párologtatók, amikkel tovább növelhető a komfortérzet!

A napi és heti szinten programozható termosztát első talán luxusnak tűnhet, de valójában hihetetlenül praktikus, hiszen segít a család napi ritmusához szabályozni a fűtést. Beállítható az éjszakai hőmérséklet, és este hazaérve, már meleg a lakás vár minket. Az új készülékek akár külső termosztátról is vezérelhetőek, akár több konvektor is beállítható egyszerre, ezáltal hatékonyan csökkentheted a gázfogyasztásodat!

Azt hiszem nem maradt kérdés: mindenképpen megéri időben gondoskodni a konvektorok cseréjéről. Az új készülékek egyszerűen kezelhetőek, könnyen beállíthatóak, kevesebb gázt használva jobb hőérzetet nyújtanak. Egyenletes a fűtés hatása, termosztátttal programozható a hőmérséklet és nem a szoba levegőjéből nyerik az oxigént. Egy biztonságos, költséghatékony alternatívát jelentenek a régi berendezésekkel szemben.

A szürke cserék és az elavult készülékek javítgatása hosszútávon nem jelent megoldást. Ezt a fejlesztést most megkönnyíti a Minisztérium Otthon Melege Programja. A KomfortZóna konvektorcsomagja pedig akár az Otthon Melege Program támogatásával, akár a támogatási időszak után is elérhető, részletfizetést biztosítva.

Kazáncsere pályázat

OTTHON MELEGE KONVEKTORCSERE

Klíma szereléssel együtt – egyszerűen és tisztán

Klíma szereléssel együtt – egyszerűen és tisztán

A sokadik álmatlanul és hőségben töltött éjszaka után, könnyen úgy érezhetjük, hogy a kirakatban elsőként meglátott klíma pont tökéletes lesz - de ne engedjünk a kísértésnek! Nem érdemes megspórolni a döntés meghozatalára szánt időt, hiszen a most választott...

Kazáncsere pályázat – az Otthon Melege Program

Kazáncsere pályázat – az Otthon Melege Program

Ideális esetben mindenki a legbiztonságosabb, legmagasabb hatásfokú, legkényelmesebb és legkörnyezetkímélőbb fűtési megoldást használná otthona fűtésére és a melegvíz-ellátás biztosítására. Persze mindannyian tudjuk, hogy az életszerű helyzet sajnos nem ez. Nagyon sok...

Gree klíma – minden tudnivaló egy vezető márkáról

Gree klíma – minden tudnivaló egy vezető márkáról

A világ egyik legnagyobb légkondicionáló gyáraként számon tartott Gree klíma neve fogalom a szakmában. A kínai gyárban több klímaberendezést is gyártanak, de a Gree nevet csak azok használhatják, amelyek teljesen megfelelnek a 14 pontos minőségi szabványnak. A...

Milyen klímát válasszak?

Milyen klímát válasszak?

Hamarosan itt a nyár, beköszöntenek a nagyon forró nappalok és meleg nyári éjszakák. Ilyenkor egy jó klíma sokkal komfortosabbá teheti lakásunkat. Akinek van klímája, tudja mennyit számít, hogy nyugodtan lehet aludni nyáron, vagy éjszaka háromszor kell zuhanyozni,...

Beruházás energiamegtakarításból!

Beruházás energiamegtakarításból!

Drága az energia, pazarlóak a lakások, elavultak a készülékek - ezt mindenki tudja, mint ahogy azt is, hogy ezen változtatni kisebb vagyonba is kerülhet. De nem csak a pénztárcánk bánhatja, ha minden így marad. Ha nem hatékony a fűtés, akkor akár egészségügyi...