Klíma szereléssel együtt - egyszerűen és tisztán - KomfortZóna

A sokadik álmatlanul és hőségben töltött éjszaka után, könnyen úgy érezhetjük, hogy a kirakatban elsőként meglátott klíma pont tökéletes lesz – de ne engedjünk a kísértésnek! Nem érdemes megspórolni a döntés meghozatalára szánt időt, hiszen a most választott megoldással hosszú éveken keresztül kell majd együtt élnünk.

Ebben az együttélésben benne foglaltatik, hogy gazdaságosan, biztonságosan kell üzemeltetnünk, karbantartani, szervizelni szükséges majd és nem utolsó sorban minden nap látni és hallani fogjuk. Ezért érdemes olyan szolgáltatót választani, amely nekünk szóló megoldást nyújt, tanácsod ad és felkészültek arra, hogy hosszú távon is segítsenek.

 

A klímaberendezés kiválasztása

A megfelelő berendezés kiválasztása esetén néhány szempontot érdemes átgondolni.

Az első a klíma típusa, amiről döntést kell hoznunk. Ha az üzemeltetési költség az elsődleges, akkor érdemes a split klímák között körbenéznünk, ha pedig ideiglenes, gyors megoldásra van szükségünk, átalakítások nélkül, akkor a mobil és ablakklímák jöhetnek szóba.

Minden más esetben inverteres klímát kell keresnünk. Ez a legkorszerűbb típus: energiatakarékos, jó hatásfokon dolgozik, magasabb komfortszintet biztosít, halk és nagyon sok további extra funkció kísérheti. A működése azon alapszik, hogy nem kapcsolgat ki-be, így folyamatos működés mellett alacsonyabb teljesítménnyel is szabályozni tudja a helyiség hőmérsékletét. Ebből adódik, hogy az elektromos hálózatra is kisebb terhelést jelent, így elavultabb rendszerű házakban is felszerelhető.

A klíma típusán felül mérlegelnünk kell az adott készülék zajszintjét, ami fontos tényező lehet, ha péládul ezzel hűtenénk éjszaka a gyerekszobát. Lényeges szempont, hogy a klímában milyen szűrő található, gondoskodik-e a baktériumuk, a pollen és a por megfelelő szűréséről. Érdemes a megbízható márkák közül választani, hogy a szervizháttér és az alkatrész ellátottság hosszú távon is biztosított legyen.

Ezután következhetnek az extrák: távoli, mobilos vezérlés a hazaérkezéskor már hűvös lakásért, vagy épp huzatmentes hűtés-fűtés a szobában. Ha szeretnénk ezt a hosszú kört megspórolni, akkor érdemes szakértő tanácsadóhoz fordulni: a KomfortZóna munkatársai szívesen segítenek a választásban.

Az ár vizsgálata után meghozhatjuk végső döntésünket. A KomfortZóna részletfizetési megoldásokat is kínál, ha a választott berendezés ára meghaladná a pillanatnyi lehetőségeinket.

 

A klíma telepítése előtt ezeket is át kell gondolni!

Minden megbízható, klímaszereléssel foglalkozó cég ragaszkodik a helyszín felmérésére. Okkal teszik, hiszen nagyon sok tényezőtől függ, hogy a kiválasztott berendezés telepíthető-e. Összegyűjtöttük a főbb pontokat, amiket érdemes átgondolni a beszereltetés előtt!

Milyen információkra és teendőkre van szükség a klíma telepítése előtt?
– a hűtendő alapterület mérete
– engedélyek, társasházi megegyezések, a közös képviselővel való egyeztetés
– hanggátló vagy lakáselválasztó falat érint-e a szerelés
– az áramhálózat felmérése, a bekötés
– a kültéri és beltéri egységek rögzítése
– a kültéri egység fizikai elhelyezése körül felmerülő kérdések tisztázása: milyen szigetelés vagy burkolat van az épületen, műemléki védettség
– a cseppvíz elvezetésének megoldása a kültéri egységnél
– a kül- és beltéri egység összekötésére szolgáló csővezetékek elvezetése, eltakarása

Ezek mind olyan tényezők, amelyek nagyban módosíthatják a beszerelést magát, illetve a telepítés idejét és költségeit is.

Ilyen eset például, ha műemlékvédelem alatt áll az épület, akkor okkal nem engedik az utcafronton elhelyezni a külső egységet, vagy ha csak extrém helyre telepíthető a külső egység, akkor több munkát, komolyabb emelőt igényel minden szerelés és karbantartás. Ha túl messze helyezkedik el külső egység a belsőtől, akkor a működés egyrészt nem lesz optimális, másrészt szintén elnyújthatja a munkát, ha falakat kell keresztül-kasul fúrni, vésni. Ha az áramhálózat elavult, akkor először a megfelelő áram bekötéséről kell gondoskodni, és csak aztán kezdhető meg a klíma telepítése.

Ezért érdemes az előzetes felméréssel kezdeni: mindkét félnek sok időt, pénzt és kellemetlenséget takarít meg egy alapos vizsgálat.

Mire készülj fel? A beszerelés, üzembehelyezés folyamata

A fentiek után már látjuk, hogy nagyon sok körülmény befolyásolhatja a klíma beszerelését. Mégis jó lenne előre tudni, hogy mekkora munkával, kosszal és főképp: mennyi idővel fog járni a klíma telepítése. Ha egy nagy átlagot nézünk, akkor általában 3-4 órát vesz igénybe a felszerelés és a beüzemelés.

Mindenekelőtt: csak hitelesített vállalkozás képesített alkalmazottja végezheti el a szerelést!

Hogy mi történik pontosan a lakásban?

Első lépésként pontosan kijelöljük a klíma külső és belső egységének a helyét. Az összekötésükhöz szükséges vezetékeket el kell vezetni, így ezekhez kifúrjuk a 4-5 centiméter átmérőjű lyukat.

Felszereljük a tartókonzolokat, amelyek a készülékeket tartják majd, és elvezetjük egy kábelcsatornában a beltéri egység áramellátását biztosító tápkábelt. Ezt követően párazáró szigetelésben elhelyezzük a két egységet összekötő elektromos vezetékeket és a hűtőköri csöveket.

Ideális esetben a 2 egység között nincs több mint 3 méter, és a kültéri egység védett helyre kerül: így tudja végül az optimális teljesítményt leadni a készülék.

A bekötések elvégzése után vákuummal kiszívjuk a levegőt a csövekből, és feltöltjük őket a hűtőközeggel. A klíma elindítása után még egy darabig mérjük, hogy hogyan reagál az áramhálózat a terhelésre.

A munkának még nincs vége ezen a ponton: a bemérést követően a szakembereink tájékoztatást adnak a klíma használatáról és a környezetbarát és gazdaságos üzemeltetésről.  Átadjuk a készülék dokumentációját is, majd végül a készülék regisztrációra kerül a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság rendszerében.

Karbantartás – évente, alaposan!

Mi a jelentősége a klíma karbantartásának?

A karbantartás kiterjed a belső és a külső egységre is: a szerepe egyrészt a szűrők tisztítása, másrészt a berendezés felmérése, hogy megelőzzük a meghibásodást. A tisztítás során fertőtlenítés, a szűrők kitakarítása zajlik, így megelőzzük, hogy a készülék bepenészesedjen, beporosodjon, különböző fertőzéseknek nyújtson táptalajt. A karbantartás során kitisztítjuk a cseppfolyót, ha szükséges és ellenőrizzük a berendezést munka közben, hogy megfelelő hőmérsékleten és nyomásértéken működik-e.

Nem utolsó sorban a gyártók a klímaberendezés garanciáját is a karbantartáshoz kötik.

Mikor végezzük el a karbantartást?

Érdemes évente kétszer ránézni: a hűtési szezon előtt, és a szezon végén. Vegyük igénybe profi szakemberek segítségét, akik megfelelő eszközökkel és vegyszerekkel végzik el a munkát. Így garantálhatjuk, hogy a berendezés hosszú évekig megbízhatóan működjön, és az egészségünkön sem esik csorba.

 

Ezért nyújtunk komplex szolgáltatást: klíma szereléssel együtt!

Végigtekintve ezen a listán, rettenetesen összetettnek tűnhet a megfelelő klíma kiválasztása és beszereltetése. Valójában nem feltétlenül kell vele foglalkoznod. Ha a KomfortZóna komplex klímaszolgáltatását veszed igénybe, akkor az összes információt biztosítjuk a hatékony választáshoz, a felelősségteljes pénzügyi döntéshez és a készülék beszerzéséhez.

A beszereltetéssel és a karbantartással kapcsolatos összes teendőt is levesszük a válladról. Ellátunk hasznos tanácsokkal, amelyekkel környezetbarát és költséghatékony módon, magas hatásfokkal üzemeltetheted a készülékeket. Más teendőd nem is marad, mint élvezni a hűs otthonod korszerű komfortját!

#HELLOKLÍMA CSOMAGOK

Gree klíma – minden tudnivaló egy vezető márkáról

Gree klíma – minden tudnivaló egy vezető márkáról

A világ egyik legnagyobb légkondicionáló gyáraként számon tartott Gree klíma neve fogalom a szakmában. A kínai gyárban több klímaberendezést is gyártanak, de a Gree nevet csak azok használhatják, amelyek teljesen megfelelnek a 14 pontos minőségi szabványnak. A...

Milyen klímát válasszak?

Milyen klímát válasszak?

Hamarosan itt a nyár, beköszöntenek a nagyon forró nappalok és meleg nyári éjszakák. Ilyenkor egy jó klíma sokkal komfortosabbá teheti lakásunkat. Akinek van klímája, tudja mennyit számít, hogy nyugodtan lehet aludni nyáron, vagy éjszaka háromszor kell zuhanyozni,...