Kazáncsere pályázat - az Otthon Melege Program - KomfortZóna

Ideális esetben mindenki a legbiztonságosabb, legmagasabb hatásfokú, legkényelmesebb és legkörnyezetkímélőbb fűtési megoldást használná otthona fűtésére és a melegvíz-ellátás biztosítására. Persze mindannyian tudjuk, hogy az életszerű helyzet sajnos nem ez. Nagyon sok az elavult technológiájú berendezés, amely kis hatékonysággal, pazarlóan működik és akár veszélyt is jelenthet a család számára.

Ezek leváltását segíti elő a kazáncsere pályázat, anyagi támogatással könnyebbé téve a háztartások fűtési rendszereinek korszerűsítését. A fejlettebb technológiával biztonságosabbá és környezetbarátabbá válik a fűtés, csökken a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátása.

 

Búcsú a hagyományos kazánoktól? Az EU-s törvény és a magyar jogszabályi háttér 2017-ben

Az EU már 2015-ös hatállyal szigorította a forgalmazható kazánok körét, de a magyar jogszabályozás csak 2016-ban követte a változtatást. Ennek köszönhetően sok félreértés, téves tájékoztatás keringett ebben az átmeneti időszakban, ezért fontos kiemelni, hogy most mi az aktuális információ ezek közül.

A jelenleg érvényes szabályozás 2016. július 1-től van hatályban. E szerint a lakossági fogyasztók kizárólag olyan kazánok üzembe helyezésére kaphatnak engedélyt, amelynek a szezonális hatásfoka legalább 86 százalékos. Nézzük meg, hogy ez mit jelent pontosan!

Maga a szabályozás nem köt ki konkrét kazántípust – mégis meghatározza a beszerelhető kazánok körét. Ugyanis ilyen magas hatásfokú működésre csak a kondenzációs kazánok képesek. Ennek értelmében már csak kondenzációs működésű kazánok vásárlása, beszerelése és üzemeltetése lehetséges Magyarországon és egész Európában.

Hogy miért célja az EU-nak ezt ilyen szigorúan kikötni, szabályozni? Az egyik ok az energiatakarékosság, vagyis a környezetvédelem : kevesebb energiafelhasználás mellett magasabb hatásfokot, hatékonyabb fűtést lehet elérni a kondenzációs kazánokkal. A másik ok pedig életvédelmi: a kondenzációs kazán nem a lakótérből, hanem a kéményen keresztül kapja az égéshez szükséges, befelé áramló levegőt, ezáltal nincs közvetlen kapcsolatban a lakótér levegőjével. Így a veszélyes, akár halált is okozó szén-monoxid-mérgezés elkerülhetővé válik, a kondenzációs működéssel biztonságosabbá válik a fűtés.

 

Otthon Melege Program: fűtéskorszerűsítés támogatással

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felmérve a magyar háztartások fűtési megoldásait, meghirdetett egy alprogramot a fűtési rendszerek korszerűsítésére.  Ez a program az Otthon Melege Program, amely segíti a családokat abban, hogy egy modern, biztonságos fűtési rendszerre cseréljék az elavult, kockázatos berendezéseiket.

A program egy vissza nem térítendő, pályázati támogatást biztosít a lakosságnak, vállalkozások számára nem igénybe vehető. Egy fűtéskorszerűsítés költsége több százezer, akár egy millió forint is lehet. Keveseknek áll ez az összeg azonnal a rendelkezésére, pedig egy elavult kazán cseréjének éveken keresztüli halogatása komoly veszélyt, sok aggodalmat jelenthet. A pályázatból nyerhető anyagi támogatás ezért nagyon sok háztartás számára jelent hatalmas segítség. A korszerűsítésre fordítható támogatás magánszemély tulajdonában álló lakóházakra és egyedi fűtési rendszerrel rendelkező társasházi lakások számára igényelhető meg.

 

Mekkora segítséget jelent a pályázati támogatás?

Az Otthon Melege Programban a rendelkezésre álló keretösszeg 3.5 milliárd Ft. Ez a támogatási összeg régiók szerint kerül felosztásra. Az egy-egy háztartás által igényelhető támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 40%-a, de maximum 700 000 Ft lehet. Így körülbelül 5 000 háztartás számára jelent minden évben segítséget a kazáncsere pályázat.

További fontos szempont a támogatással történő tervezéskor: az elszámolható költség függ a megtakarított kWh mennyiségétől is. A támogatás mértéke nem lehet nagyobb mint 350 Ft/kWh/év.

Az egyszerűség kedvéért nézzünk egy konkrét példát!

3 000 kWh megtakarítás esetén maximum 1 050 000 Ft költség számolható el. Még akkor is, ha többe került a teljes beruházás. Ennek a 40%-át  fedezheti az Otthon Melege Program, tehát a példa szerint 420 000 Ft-ot, a maradék 630 000 Ft előteremtéséről nekünk kell gondoskodnunk.

A kazáncsere pályázatban önállóan támogatható tevékenységek:

 • a hőtermelő berendezés(ek) cseréje új, kondenzációs gázkazánra

Önállóan nem támogatható, de a kazáncsere mellé kiegészítként elszámolható tevékenységek:

 • a fűtési rendszer hőleadóinak cseréje (pl. radiátorok)
 • a csőhálózat korszerűsítése, kialakítása
 • járulékos munkálatok mint a
  • kéményátépítés vagy kéménykialakítás
  • fűtési- és használati melegvíz-ellátás átalakítása
  • a vezérlés kialakítása
 • az energetikai tanúsítvány beszerzése, a tervezési, engedélyeztetési és egyéb, az átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek és a tulajdoni lap költsége

Ezeket a költségeket tudjuk elszámolni a pályázatunkban, az ezen felüli kiadásokra nem nyújt támogatást a program.

 

A pályázat feltételei és a szükséges dokumentumok

Ha érdeklődünk a lehetőség iránt, akkor első körben érdemes ellenőrizni a fűtéskorszerűsítési pályázat oldalán, hogy a pályázat aktuális-e még. A regisztrációs felület is csak a forrás kimerüléséig érhető el. A jelentkezéssel érdemes sietni, a keretösszeg általában nagyon gyorsan gazdára talál!

A pályázat benyújtásához ügyfélkapus azonosításra lesz szükség. Az adatlap kitöltése után mindössze 5 napunk van az alábbi dokumentumokat beszkennelni és csatolni.:

 • 60 napnál nem régebbi tulajdoni lap
 • az ingatlanról készített energetikai tanúsítvány (tartalmaznia kell a jelenlegi állapotot, és meg kell határoznia a felújítás várható hatását)
 • a kazáncserére kiválasztott kivitelezővel kötött feltételes szerződés
 • egyéb dokumentumok (adóigazolvány, NAV igazolás, bankszámlaszám igazolása)

A pályázat benyújtása után még kérhetnek hiánypótlást. Ha minden dokumentum adott, akkor 150 napon belül meghozzák a döntést és értesítenek minket az eredményről.

Itt találod a pályázat rövid kivonatát.

 

Energetikai fejlesztés az országban a kazáncsere pályázat segítségével

Az Otthon Melege Programmal a magyar családok számára lehetőség nyílik az elavult készülékek cseréjére: kazán beüzemelésére, konvektor beszereltetésére, vagy egyéb háztartási gép beszerzésére. A program keretein belül folyamatosan írnak ki újabb pályázatokat, mindig más-más területre, támogatva a korszerűbb energiafelhasználást az ország minden régiójában.

A családi házak energiamegtakarítására, korszerűsítésére kiírt alprogram során péládul már 3000 család kapott összesen 5 milliárd forint támogatást.

 1. szeptember 21-től kezdve pedig elindul a konvektorcsere progam is, ahol 1,5 milliárd forint támogatás lesz elérhető az ország területén.

Lemaradtál a kazáncsere pályázatról? Így is van megoldás!

Az élet nem áll meg a pályázat lezárása után sem, a korszerűtlen, veszélyes berendezések cseréjét nem lehet halogatni. A KomfortZóna olyan egyösszegű és részletfizetésű konstrukciókat dolgozott ki, amivel még több ember számára válik elérhetővé a biztonságos, modern készülékek beszerzése.

Bosch, Ariston és Viessmann márkájú kazáncsomagok közül választhatsz – mindegyik minőségi megoldás. A KomfortZóna ráadásul nem csak egy kazánt, hanem komplett szolgáltatási csomagot ajánl: a kazán kiválasztásától kezdve, a beszerelésen keresztül, a későbbi karbantartásig mindenben támogatást nyújt.

Világos, hogy ez egy nagy kiadás minden háztartás számára, ezért is van létjogosultsága a kazáncsere pályázatnak, vagy a KomfortZóna ajánlatainak. Fontos szem előtt tartani, hogy ha valami, akkor ez egy biztosan megtérülő befektetés. Ha most gondoskodsz a fűtési és melegvíz-ellátás korszerűsítéséről, akkor az elkövetkező egy-két évtizedre nem csak jó komfortérzetet, meleg lakást, hatékonyabb energiafelhasználást és kisebb fűtésszámlát, de egyben biztonságot is vásárolsz a családod számára.

Kazáncsere pályázat

OTTHON MELEGE KAZÁNCSERE

Klíma szereléssel együtt – egyszerűen és tisztán

Klíma szereléssel együtt – egyszerűen és tisztán

A sokadik álmatlanul és hőségben töltött éjszaka után, könnyen úgy érezhetjük, hogy a kirakatban elsőként meglátott klíma pont tökéletes lesz - de ne engedjünk a kísértésnek! Nem érdemes megspórolni a döntés meghozatalára szánt időt, hiszen a most választott...

Gree klíma – minden tudnivaló egy vezető márkáról

Gree klíma – minden tudnivaló egy vezető márkáról

A világ egyik legnagyobb légkondicionáló gyáraként számon tartott Gree klíma neve fogalom a szakmában. A kínai gyárban több klímaberendezést is gyártanak, de a Gree nevet csak azok használhatják, amelyek teljesen megfelelnek a 14 pontos minőségi szabványnak. A...

Milyen klímát válasszak?

Milyen klímát válasszak?

Hamarosan itt a nyár, beköszöntenek a nagyon forró nappalok és meleg nyári éjszakák. Ilyenkor egy jó klíma sokkal komfortosabbá teheti lakásunkat. Akinek van klímája, tudja mennyit számít, hogy nyugodtan lehet aludni nyáron, vagy éjszaka háromszor kell zuhanyozni,...

Beruházás energiamegtakarításból!

Beruházás energiamegtakarításból!

Drága az energia, pazarlóak a lakások, elavultak a készülékek - ezt mindenki tudja, mint ahogy azt is, hogy ezen változtatni kisebb vagyonba is kerülhet. De nem csak a pénztárcánk bánhatja, ha minden így marad. Ha nem hatékony a fűtés, akkor akár egészségügyi...