Bosch kazán - mit kell tudni a márkáról?

A Bosch egy meghatározó márka Európában és Magyaroroszágon is nagy múltra tekint vissza. Régebbi történet, mint elsőre talán gondolnád: a Junkers kazánok a legrégebbi szereplői a magyarországi fűtéstechnikának és a Junkers márkanév már 1932 óta a Bosch csoporthoz tartozik. Magát a céget Robert Bosch 1886-ban alapította meg „Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyét” néven a németországi Stuttgartban.

Napjainkban a fűtéstechnikai berendezések széles körű kínálatát nyújtja a márka, vezérelvei pedig a gazdaságosság, a megbízhatóság és az innováció.

 

Bosch fűtési és melegvíz-ellátási megoldások – kazántípusok

A Bosch jelenleg hagyományos, kondenzációs és elektromos kazánokat ajánl. Ami mindegyikben közös, hogy a fűtésre és a melegvíz-ellátásra egyaránt megoldást nyújtanak. Nézzük meg, hogy az egyes típusokról mit kell tudni!

A hagyományos, nyílt égésterű kazánok ma már EU rendelet alapján csak társasházak gyűjtőkéményeihez szerelhetőek fel, családi házakban már nem telepíthetőek. Ez a működési elvüknek tudható be: a nyílt égéstér azt jelenti, hogy az égéshez szükséges levegőt a lakótérből veszi el a készülék. Meghibásodás esetén ezért előfordulhat, hogy megfordul a folyamat és az égéskor keletkező szénmonoxid a helyiségbe áramlik vissza, mérgezést okozva. A másik oka, hogy a nyílt égésterű kazánok hatásfoka több mint 10 %-kal rosszabb kondenzációs társaihoz képest. Épp ezért környezetvédelmi oka is van annak, hogy az Európai Unió betiltotta a beszerzésüket és beszerelésüket. A meglévő nyílt égésterű kazánok egyelőre még használhatóak, szervizelhetőek.

Az elektromos kazánok villamos energiát használnak a fűtéshez, így nem keletkezik égéstermék. Ebből adódik az előnyük és a hátrányuk is: a telepítésük egyszerű, hiszen nem szükséges kéményrendszert kiépíteni az égéstermék elvezetéséhez, viszont az elektromos áram mint fűtőanyag sokkal drágább, mint a szilárd tüzelőanyagok, vagy a vezetékes gáz.

Hova ajánlhatóak az elektromos kazánok? Olyan lakások vagy családi házak fűtésére ideális megoldások, ahol más típusú fűtési megoldás nem szerelhető be és nem működtethető gazdaságosan. A drágább fenntartási költségek mellett biztonságos és kényelmes fűtési lehetőségnek számítanak, például kiegészítő megoldásként teljesen jól funkcionálhatnak.

A kondenzációs kazánok a legelterjedtebb és legmodernebb fűtési megoldások jelenleg. Ha új kazánt szeretnél, akkor valószínűleg kondenzációs kazánt fogsz hazavinni. Ezek már zárt égésterű kazánok, az égéshez szükséges levegőt a kéményrendszer egyik ágán keresztül szívják be. Így ezeknél a készülékeknél a szénmonoxid-mérgezés már nem léphet fel. Az EU-s előírás ezekért, az életvédelmi és a környezetvédelmi előnyeikért írta elő a használatukat.

 

Bosch kondenzációs kazánok – tedd korszerűvé házad fűtési rendszerét!

A kondenzációs elv lényege, hogy ez a technolgóia nem csak az eltüzelt anyag fűtőértékét használja ki a fűtéshez, hanem az égéstermék vízgőztartalma lecsapódik, és ennek hőjét is hasznosítja. Ennek következtében magasabb hatásfokkal működik, mint bármelyik más kazántípus és csökkentett hőfokú füstöt enged ki a levegőbe.

A kondenzációs kazánok sajátos kéményszerkezetet igényelnek, ugyanis a kéményen keresztül áramlik be a friss levegő az égési folyamat elindításához. Az égés végén keletkező égésterméket, a füstgázt lehűti a készülék a fűtővíz és a befelé vezetett hideg levegő segítségével: ekkor következik be a kondenzáció. Így termel kiegészítő hőt a kondenzációs technológia. Ami újdonság még a kémény mellett, az az, hogy a keletkező kondenzátum elvezetéséről is gondoskodnunk kell.

A Bosch gázkazánjai a környezetvédelmi és életvédelmi szempontból előnyös kondenzációs kazánok alaptulajdonságain felül további pluszt nyújtanak. Rendkívül halk a működésük, ezért nem válnak zavaróvá akkor sem, ha a lakótérhez közelebb kerülnek felszerelésre. A többfunkciós, könnyen kezelhető kijelző egyszerűvé teszi a kondenzációs kazánok beállítását, vezérlését. A gyári tartozékok közé tartoznak az időjárásfüggő szabályzók, amelyek segítenek optimalizálni a teljesítményt az időjárás változásaihoz és a hőmérsékletingadozáshoz. Mindezekkel együtt 10-30% energiamegtakarítást érhetünk el, ha a Bosch kondenzációs kazánjai mellett tesszük le a voksunkat.

A KomfortZónánál a fűtéskorszerűsítési szolgáltatásunk keretében Bosch Condens 3000 kondenzációs kazánt is választhatsz. A kondenzációs kazánok ára magasabb, mint a régebbi technológiát használó készülékeké, de a váltás megkönnyítendő a KomfortZóna 24 hónapos részletfizetési lehetőséget is biztosít számodra.

 

Mi különleges a Bosch kazánokon?

A Bosch kondenzációs készülékei eleve magas minőséget képviselnek. Az külön előnyük, hogy nagyon jól kombinálhatóak más rendszerekkel és kiegészítő eszközökkel. Felsoroljuk a márka nyújtotta extrákat, hogy tudd, mit kereshetsz – ezek a plusz tulajdonságok persze már típusfüggőek.

  • A szolárkompatibilis üzemmód segítségével napelemes rendszerrel is összekötheted a kondenzációs kazánt, így például a melegvíz-ellátást már fedezheted a napenergiából.
  • A széles modulációs tartomány alatt azt értjük, hogy a készülék a lakás pillanatnyi hőigényének megfelelően szabályozza a szükséges gáz mennyiségét.
  • A QuickTap funkciónak köszönhetően, ha röviden megnyitod, majd elzárod a melegvizes csapot, néhány másodperccel később már azonnal melegvizet biztosít a Bosch kazán.
  • Az I-COM távvezérléssel kompatibilis, így távfelügyeletre köthető a kazán működése. Egyébként is több modellnél biztosított, hogy a mobiltelefonoddal vezérelhesd a készüléket. Ennek köszönhetően mire hazaérsz, már a felmelegedett lakásba érkezhetsz meg!
  • Az időjáráskövető funkció igazodik a teljesítménnyel a külső körülményekhez, vagyis az előremenő víz hőmérsékletét ennek megfelelően állítja be, ezzel is energiát spórolva.
  • A CT100 okos fűtés- és melegvízszabályzó internethez csatlakozik (+ szintén időjárás követő), érzékeli, ha otthon vagy, és mobileszközökkel szintén vezérelhető. Talán felesleges luxusnak tűnik első pillanatásra, de valójában nagyban támogatja az energiatakarékos működést – ez egyszerre jó a környezetnek és a pénztárcádnak is.

Nézzük a gyakorlatot: fali vagy álló, fűtő vagy kombi kazánt válassz?

Haladjunk lépésről lépésre! Fali kazánt vagy álló kazánt érdemes választanod? Ez teljesen a felhasználás helyétől függ majd. Ha kevés hellyel kell gazdálkodnod, akkor a praktikus választás a kompakt, kisebb méretű fali kondenzációs kazán lesz – ezt könnyen felszerelheted egy lakás kisebb helyiségeiben is. A fali kazán további előnye, hogy gyorsabb a melegvíz-előállítás során.

Ha van egy külön helyiséged, kazánházad, például egy családi házhoz tartozóan vagy egy társasházban, akkor nyugodtan választhatsz egy álló kazánt. Ezek nagyobb teljesítménnyel és hőkapacitással rendelkeznek, így stabilabban gondoskodkodnak a fűtésről és a melegvíz-ellátásról.

Nézzük akkor az eddig már sokat emlegetett melegvíz-ellátást! Kizárólag fűtésre érdemes gondolni, vagy a melegvíz-ellátásról is gondoskodjon a leendő kazán? Alapvetően kétféle vízmelegítési lehetőség van a kazánoknál: átfolyós és tárolós, kombi megoldások léteznek.

Az átfolyó vízmelegítés során a kazán akkor melegíti a vizet, amikor használnád – tehát a meleg víz mennyisége a készülék teljesítményétől függ. Ez akkor megfelelő és gazdaságos, ha egyszerre csak egy helyen használod a meleg vizet és csak néhány fő lakik a lakásban.

Ennél nagyobb igényeknél már a tárolós vízmelegítő lesz a befutó: itt előkészítve vár a tároló méretének megfelelő mennyiségű meleg víz. A tároló méretének kiválasztásakor alaposan mérd fel a háztartás igényeit – ez ugyanis lehetővé teszi, hogy akár két fürdőszobában is egyszerre folyjon a meleg víz. A tárolós megoldáson belül még kétféle technológia létezik: a direkt fűtés, amely egyenesen a tárolót fűti, és az indirekt fűtés, amely a kazánban elhelyezett csövön keresztül fűti fel a vizet. Ez utóbbi képes nagyobb mennyiségű meleg vizet biztosítani.

 

Minőség – a Bosch kazánokhoz tartozó garancia

A több évtizedes fejlesztési és gyártási tapasztalat biztosítja a Boschtól megszokott minőséget. A márka minden egyes általa gyártott kazánra 1+1 év garanciát vállal! Ennek a kibővített jótállásnak az előfeltétele, hogy az éves karbantartás ne maradjon ki. Fontos, hogy egy erre alkalmas szakszerviz végezze el igazoltan a munkát. Ezzel már önmagában rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat: ki akar a tél közepén az elromlott kazán mellett ülni a hidegben az alkatrészre várva? A rendszeres karbantartás nem csak az optimális működéshez szükséges beállításokat és a légmentes állapotot ellenőrzi, de előre kiszűrheti a felmerülő problémákat. Így még a fűtési szezon előtt, a meghibásodás előtt gondoskodhatunk a kazánunk folyamatos működéséről. Ráadás, hogy a szakszerű beállításokkal gazdaságosabban is működtethetjük a kazánt.

Érdemes egy komplex szolgáltatást választani, ahol az engedélyeztetést, beszerzést, beüzemelést és a karbantartást egyaránt szerződésben vállalják – a KomfortZóna ezen felül még a beszerzés pénzügyi vonatkozásaiban is segíti azzal, hogy részletfizetést biztosít.

A német márka előnyeit összegezve: vásárlóként egy Bosch kazánnal jó hatásfokú, biztonságos fűtési megoldást választasz, amit hosszú éveken keresztül élvezhetsz majd az otthonod falai között.

Kazáncsere pályázat

OTTHON MELEGE KAZÁNCSERE

Viessmann kazánok – megbízhatóság  hosszú távon

Viessmann kazánok – megbízhatóság hosszú távon

Tavaly ünnepelte alapításának 100. évfordulóját a Viessmann csoport, amely hosszú fennállását egyebek között annak is köszönheti, hogy  működése során végig elkötelezett maradt a korszerű technológiák alkalmazása és az innováció mellett. Fejlesztései mérföldkőnek...

A zárt égésterű kazán – kazánkisokos!

A zárt égésterű kazán – kazánkisokos!

Az életvédelmi szempont volt az egyik ok, amiért az EU kötelezővé tette a zárt égésterű kazánok használatát. A nyílt égéstér attól nyílt, hogy közvetlen kapcsolatban áll a lakótér levegőjével. Így meghibásodás esetén az égéstermék visszajuthat a szobába, és fennáll a...

Milyen gázkazánt vegyek

Milyen gázkazánt vegyek

Milyen kondenzációs gázkazánt vegyek? - 10 tanács, amit érdemes megfogadnod! Itt az ideje a kazáncserének vagy most érkeztél el életed első saját fűtési rendszerű ingatlanához? Bárhogy is, azt már biztosan látod, hogy ez komoly döntés, ami évtizedekre meghatározza...

A kondenzációs kazán működése

A kondenzációs kazán működése

Egy kis érdekesség: a kondenzációs kazán működése Kondenzációs kazánt kéne választanod? Ez csak akkor fog jól menni, ha tisztában vagy a legalapvetőbb elvekkel a kondenzációs kazán működése kapcsán. Ez lesz a kulcsa annak is, hogy a későbbiekben gazdaságosan tudd...

Minden, amit tudni akarsz a H tarifa kapcsán!

Minden, amit tudni akarsz a H tarifa kapcsán!

Elsőre talán kevesen tudják: a lakossági áramszolgáltatások terén is széles paletta áll a rendelkezésünkre. A H tarifa egy az igénybe vehető áramdíjszabások közül. Azért hozták létre, hogy egy kedvezményes tarifával lehessen működtetni a hőszivattyúkat és a megújuló...

Kazáncsere pályázat – az Otthon Melege Program

Kazáncsere pályázat – az Otthon Melege Program

Ideális esetben mindenki a legbiztonságosabb, legmagasabb hatásfokú, legkényelmesebb és legkörnyezetkímélőbb fűtési megoldást használná otthona fűtésére és a melegvíz-ellátás biztosítására. Persze mindannyian tudjuk, hogy az életszerű helyzet sajnos nem ez. Nagyon sok...

Beruházás energiamegtakarításból!

Beruházás energiamegtakarításból!

Drága az energia, pazarlóak a lakások, elavultak a készülékek - ezt mindenki tudja, mint ahogy azt is, hogy ezen változtatni kisebb vagyonba is kerülhet. De nem csak a pénztárcánk bánhatja, ha minden így marad. Ha nem hatékony a fűtés, akkor akár egészségügyi...